Με γνώμονα τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην υλοποίηση των εξ αποστάσεως προγραμμάτων σπουδών και την ανάγκη για παροχή διαδραστικής, αξιόπιστης και ποιοτικής εκπαίδευσης, ο Φορέας ΔΙΠΑΕ επισημαίνει εκ νέου ότι ο μεγάλος αριθμός φοιτητών στις διαδικτυακές τάξεις μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την αλληλεπίδραση διδάσκοντα-φοιτητή και την επιτυχή κατάρτιση των αποφοίτων. Υπενθυμίζεται ότι ο μέγιστος αριθμός φοιτητών ανά διαδικτυακή τάξη για κάθε μάθημα δεν πρέπει να ξεπερνά τους 30 (τριάντα).
Επισημαίνεται ότι, βάσει της ανακοίνωσης του Φορέα ημερομηνίας 22 Μαΐου 2018, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και το τέλος Ιανουαρίου εκάστου ακαδημαϊκού έτους τα ιδρύματα θα πρέπει να αποστέλλουν στον Φορέα τον αριθμό των φοιτητών/φοιτητριών των τμημάτων/διαδικτυακών τάξεων σε κάθε εξάμηνο για κάθε μάθημα, με μέγιστο αριθμό τους 30 φοιτητές ανά τμήμα/διαδικτυακή τάξη και τα ονόματα, την ιδιότητα και το βιογραφικό όλων των ΣΕΠ που διδάσκουν το μάθημα.
Τα ιδρύματα θα πρέπει να συμπληρώνουν το πιο κάτω έντυπο και να το αποστέλλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. με θέμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Όνομασία_Ιδρύματος Αριθμός Φοιτητών/Φοιτητριών σε κάθε τάξη ανά μάθημα την ακαδημαϊκή χρονιά ΧΧΧΧ-ΧΧΧΧ και την ονομασία στο επισυναπτόμενο αρχείο InstitutionName_StudentsperClassesperCourse_SemesterName_AcademicYear.xlsx
Για περισσότερες πληροφορίες/διευκρινήσεις, παρακαλώ όπως επικοινωνείτε στο 22504343.
5 Νοεμβρίου 2024
Ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), σε συνέχεια των σχετικών με το πιο πάνω θέμα ανακοινώσεών του με ημερομηνίες 26 Απριλίου 2024 και 5 Ιουλίου 2024, επισημαίνει ότι με βάση τα πιο κάτω άρθρα του «περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμου» του 2015 έως 2021 [Ν. 136 (Ι)/2015 - Ν. 132(Ι)/2021], τα προγράμματα δικαιόχρησης που απολήγουν σε τίτλο σπουδών που εκδίδεται στη Δημοκρατία, θα πρέπει να είναι πανομοιότυπα, τόσο όσον αφορά στα υποχρεωτικά μαθήματα όσο και στα μαθήματα επιλογής, με τα προγράμματα σπουδών όπως αυτά έχουν αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί στο μητρικό ίδρυμα του τίτλου σπουδών.
Ερμηνευτικές διατάξεις:
«μέθοδος της δικαιόχρησης» σημαίνει τη συμφωνία μεταξύ δύο ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης, η οποία προνοεί ότι το ίδρυμα Α΄ παραχωρεί τίτλους σπουδών για λογαριασμό του ιδρύματος Β΄ και βάσει της οποίας το ίδρυμα Α΄ είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη του ακαδημαϊκού περιεχομένου και τη διασφάλιση της ποιότητας του τίτλου σπουδών, καθ’ ήν στιγμή οι φοιτητές ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο ίδρυμα Β΄ και λαμβάνουν πτυχίο από το ίδρυμα Α΄, νοουμένου ότι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις σπουδές τους.
Άρθρο 8
8. Η διασυνοριακή προσφορά προγραμμάτων σπουδών υλοποιείται μέσω εκπαιδευτικών διευθετήσεων οι οποίες οδηγούν σε συμφωνίες και δράσεις, με βάση τις οποίες διασυνοριακά προγράμματα σπουδών ή τμήματα προγραμμάτων ή εκπαιδευτικές υπηρεσίες του απονέμοντος ιδρύματος παρέχονται ή διατίθενται είτε απευθείας από το απονέμον ίδρυμα είτε από άλλο ίδρυμα μέσω μεθόδων δικαιόχρησης και πιστοποίησης.
11.-(1)
(β) ο κλάδος σπουδών που απολήγει στην απονομή τίτλου στη Δημοκρατία έχει πιστοποιηθεί επίσημα από τον εξουσιοδοτημένο και διαπιστευμένο φορέα ο οποίος εδρεύει στο κράτος μέλος καταγωγής του τίτλου.
20 Σεπτεμβρίου 2024