Πρότυπα για ευθυγράμμιση μαθημάτων στα προγράμματα της Ανώτερης Εκπαίδευσης

Ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) έχει αναπτύξει δομημένα πρότυπα για να βοηθήσει τα ιδρύματα να ευθυγραμμίσουν τους μαθησιακούς στόχους, τις διδακτικές μεθόδους  και τις αξιολογήσεις. Τα πρότυπα αποσκοπούν στη στήριξη των ιδρυμάτων για τη διατήρηση της διαφάνειας, την επίτευξη συνέπειας και την τήρηση κριτηρίων διασφάλισης ποιότητας.

Η ευθυγράμμιση είναι σημαντική για να διασφαλιστεί ότι τα δομικά στοιχεία των προγραμμάτων - μαθησιακοί στόχοι, διδακτικές μεθόδοι και αξιολογήσεις - συνεργάζονται με συνοχή για την επίτευξη των επιθυμητών μαθησιακών αποτελεσμάτων. Ενισχύοντας τη συνέπεια και τη στοχευμένη προσέγγιση τόσο σε επίπεδο προγράμματος όσο και σε επίπεδο μαθήματος, τα πρότυπα παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της ποιότητας και τον αποτελεσματικό σχεδιασμό των προγραμμάτων.

Τα ιδρύματα ενθαρρύνονται να ενσωματώνουν τα πρότυπα αυτά κατά τη διαδικασία σχεδιασμού των νέων προγραμμάτων ή των προγραμμάτων που υποβάλλονται εκ νέου για πιστοποίηση.

Τα πρότυπα θα τα επισυνάπτεται ως παραρτήματα στην αίτηση.

200.1.4 Supplementary template for Course Alignment in Higher Education Programmes
Συμπληρωματικό πρότυπο για ευθυγράμμιση των μαθημάτων στα προγράμματα της Ανώτερης Εκπαίδευσης  

27 Ιανουαρίου 2025

Ένταξη προγραμμάτων σε Τμήματα και Σχολές (Αρ. 2)

Επισημαίνεται ότι τα προγράμματα σπουδών, με βάση τη διεθνή πρακτική, πρέπει να εμπίπτουν οργανικά στην αποστολή και εξειδίκευση τμημάτων για να αποτελέσουν εχέγγυο μονιμότητας λειτουργίας των προγραμμάτων, ικανών σε αριθμό και προσόντα προσωπικού και συνέργειας για τήρηση εξειδικευμένης ακαδημαϊκής αποστολής και υλοποίησης οράματος.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται, επίσης, ότι σε όλα τα Τμήματα απαιτείται η ύπαρξη προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών καθώς και συμβατικών προγραμμάτων, τα οποία διασφαλίζουν τη θεμελίωση μιας ευρείας και ισχυρής βάσης γνώσεων, παρέχοντας τα απαραίτητα θεμέλια για την περαιτέρω εξειδίκευση και έρευνα.

Η οργανική ένταξη των προγραμμάτων στο οργανόγραμμα των πανεπιστημίων είναι απαραίτητη και θα πρέπει να υποβάλλεται με την αίτηση για προγραμματική, τμηματική ή ιδρυματική αξιολόγηση.

30 Δεκεμβρίου 2024

YUFE External Quality Assurance Advisory Board / Εξωτερικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο Διασφάλισης Ποιότητας

Ο λειτουργός του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) κ. Γιώργος Αλετράρης έχει προσκληθεί να συμμετάσχει για τα επόμενα δυο χρόνια στο "YUFE External Quality Assurance Advisory Board" (Εξωτερικό Συμβουλευτικό Συμβούλιο Διασφάλισης Ποιότητας). Το YUFE αποτελεί μία από τις πιο δυναμικές Ευρωπαϊκές Πανεπιστημιακές Συμμαχίες που καταρτίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιλαμβάνει τα εξής 10 μέλη:
      1. University of Bremen, Germany
      2. Maastricht University, The Netherlands
      3. Universidad Carlos III De Madrid, Spain
      4. University of Eastern Finland
      5. University of Rijeka, Croatia
      6. University of Cyprus
      7. University of Antwerp, Belgium
      8. University of Essex, England
      9. Sorbonne Nouvelle University, France
      10. Nicolaus Copernicus University, Poland
Ως μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου, ο κ. Αλετράρης θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση και υποστήριξη των στρατηγικών διασφάλισης ποιότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ευθυγραμμίζονται με την αποστολή του YUFE, η οποία είναι η ενίσχυση της αριστείας και της καινοτομίας στην ανώτερη εκπαίδευση.

Ο κ. Αλετράρης έχει επίσης πιστοποιηθεί ως αξιολογητής «ENQA Pool of Experts» του European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) για αξιολογήσεις άλλων Ευρωπαϊκών Εθνικών φορέων ελέγχου ποιότητας και πιστοποίησης της ανώτερης εκπαίδευσης - QA agency reviews in the European Higher Education Area από τον Μάϊο του 2022.

20 Δεκεμβρίου 2024

Υποβολή Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος – Ενημέρωση προς όλα τα Ιδρύματα Ανώτερης Εκπαίδευσης

Ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ποιότητας στην ανώτερη εκπαίδευση, ενημερώνει όλα τα ιδρύματα τα οποία λειτουργούν και σε παραρτήματα, ότι για την αξιολόγηση προγραμμάτων πρέπει να υποβάλλουν:

  • Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του ιδρύματος και των παραρτημάτων.
  • Αναλυτικό πρόγραμμα διδασκαλίας για κάθε μέλος του ακαδημαϊκού/διδακτικού προσωπικού, τόσο στο κυρίως ίδρυμα όσο και στα παραρτήματα.

Η υποβολή των ανωτέρω στοιχείων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέταση των αιτήσεων αξιολόγησης και πιστοποίησης προγραμμάτων σπουδών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που προσφέρονται μέσω δικαιόχρησης.

16 Νοεμβρίου 2024

Τίτλοι σπουδών με κατευθύνσεις χωρίς να αναγράφεται ότι είναι Κατεύθυνση

Εχει περιέλθει στην αντίληψη του Φορέα, μετά από ερωτήσεις Υπουργείων και ενδιαφερομένων, ότι ιδρύματα απονέμουν ξεχωριστούς τίτλους σπουδών για τα μαθήματα κατεύθυνσης σε πιστοποιημένα από τον Φορέα προγράμματα σπουδών.

Επισημαίνουμε ότι οι κατευθύνσεις σπουδών στα προγράμματα, είτε πτυχιακού είτε μεταπτυχιακού επιπέδου, δεν οδηγούν σε ξεχωριστό τίτλο σπουδών. Η κατεύθυνση αναγράφεται τόσο στην αναλυτική βαθμολογία των φοιτητών/φοιτητριών και όσο και στον τίτλο σπουδών όπως, για παράδειγμα, «Μάστερ στην Εκπαίδευση με Kατεύθυνση Εκπαιδευτική Ηγεσία » και όχι με τίτλο Εκπαιδευτική Ηγεσία, εφόσον το πρόγραμμα πιστοποιήθηκε με Κατεύθυνση την Εκπαιδευτική Ηγεσία.

Στη βάση των πιο πάνω, ο Φορέας έχει προχωρήσει σε ενημέρωση και διευκρινήσεις που του ζητήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας, με κοινοποίηση στο ΚΥΣΑΤΣ.

Το ίδρυμά σας, εάν έχει εκδώσει  ξεχωριστούς τίτλους σπουδών σε κατευθύνσεις, χωρίς να αναγράφεται η κατεύθυνση,  θα πρέπει να προβεί στις δέουσες ενέργειες και να ενημερώσει επίσημα τον Φορέα ΔΙΠΑΕ ότι έχει προβεί σε ακύρωση των τίτλων σπουδών που εξέδωσε για κατευθύνσεις σε πρόγραμμα σπουδών και επανέκδοσή τους με τον ορθό τρόπο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αποσταλούν στον Φορέα πίνακες με την κατανομή των μαθημάτων για όλα τα προγράμματα σπουδών που σας έχει πιστοποιήσει ο Φορέας τα οποία ΔΕΝ θα αναγράφουν ξεχωριστούς τίτλους σπουδών για τις κατευθύνσεις, χωρίς να αναφέρεται στον τίτλο σπουδών η λέξη Κατεύθυνση.

Όσον αφορά στα προγράμματα σπουδών σας που προσφέρονται σε δύο γλώσσες (Αγγλικά και Ελληνικά) σημειώνουμε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

Λειτουργούν δύο διακριτές ομάδες φοιτητών/ριών για κάθε γλώσσα διδασκαλίας

  • Δίνονται οι σημειώσεις, παρουσιάσεις, εξεταστικά δοκίμια και στις δύο γλώσσες
  • Εφαρμόζονται τα κριτήρια γλωσσικής επάρκειας για ένταξη των φοιτητών/ριών
  • Στην αναλυτική βαθμολογία των φοιτητών/ριών αναγράφεται η γλώσσα διδασκαλίας του προγράμματος

6 Νοεμβρίου 2024