Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως τακτικό μέλος της τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος του Συμβουλίου του Φορέα ΔΙΠΑΕ, κ. Ανδρέα Καραμάνο
Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 24ης Νοεμβρίου 2022, εξέλεξε τον Καθηγητή Ανδρέα Καραμάνο, ως τακτικό μέλος της, στην προκηρυχθείσα Έδρα «Αειφόρος Πρωτογενής Γεωργική Παραγωγή» στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών. Ο κ. Καραμάνος είναι Μέλος του Συμβουλίου του Φορέα ΔΙΠΑΕ από τον Νοέμβριο του 2015.
Ο κ. Καραμάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Αποφοίτησε το 1969 από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών με βαθμό «άριστα». Από το 1973 έως το 1976 πραγματοποίησε διδακτορικές σπουδές στο Department of Agricultural Botany του Πανεπιστημίου του Reading (Μ. Βρετανία). Αναγορεύθηκε διδάκτωρ στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1977. Το 1980 εξελέγη Καθηγητής στην Έδρα της Γεωργίας στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή (σημερινό Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ.Π.Α.) όπου διετέλεσε επί 28 χρόνια (1981-2004 και 2008-2013) Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Γ.Π.Α. Κατέλαβε μία σειρά από θέσεις και αξιώματα συμπεριλαμβανομένου του Πρυτάνεως του Γ.Π.Α. (κατά τα έτη 2000-2003, 2003-2004) και του Γεν. Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας (κατά τα έτη 2004-2007). Μετά την αφυπηρέτησή του από το Γ.Π.Α έλαβε το 2014 τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητού του Πανεπιστημίου.
Σημαντικό μέρος του έργου του κ. Καραμάνου επικεντρώνεται στη μελέτη των επιπτώσεων της ελλείψεως του ύδατος στη φυσιολογία, στην ανάπτυξη, στις αποδόσεις και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά υψηλής σπουδαιότητος καλλιεργουμένων φυτικών ειδών (σιτηρών, ψυχανθών, βιομηχανικών και αρωματικών φυτών). Αξιοσημείωτες είναι οι εργασίες του που επικεντρώνονται στην έρευνα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, στις οποίες αναδεικνύεται η ανάγκη αντιμετωπίσεως των νέων προκλήσεων κυρίως με υιοθέτηση αειφορικών πρακτικών καλλιέργειας. Οι εργασίες του με αντικείμενο την καλλιέργεια αυτοφυών φυτών της ελληνικής χλωρίδας, πολλά από τα οποία αποτελούν και συστατικά της μεσογειακής δίαιτας, συντελούν στην αειφορική διαχείριση της βιοποικιλότητας, προστατεύοντας την επαπειλούμενη χλωρίδα από κακή εκμετάλλευση ή ακόμα και εξαφάνιση.
Ο κ. Καραμάνος έχει δημοσιεύσει συνολικά περισσότερες από 90 πλήρεις εργασίες, πολλές από τις οποίες σε έγκριτα περιοδικά υψηλής επιρροής (Philosophical Transactions of the Royal Society, Annals of Botany, Industrial Crops and Products, Atmospheric Chemistry and Physics, Agricultural Water Management κ.ά.). Έχει επίσης συντονίσει ως επιστημονικός υπεύθυνος 11 εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα, έχει συμμετάσχει σε διακρατικές ερευνητικές ομάδες και δίκτυα (ευρωπαϊκό δίκτυο αξιολόγησης ποικιλιών πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, ευρωπαϊκό δίκτυο STRESSNET για την μελέτη περιβαλλοντικών καταπονήσεων σε καλλιέργειες, ευρωπαϊκό δίκτυο SIGMA N για τις περιβαλλοντικές καταπονήσεις σε σιτηρά). Έχει διατελέσει κατ’ επανάληψη εμπειρογνώμων και αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (Γεν. Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Γεωργίας), του Κρατικού Ιδρύματος Επιστημών της Δημοκρατίας της Γεωργίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Είναι δραστήριο μέλος της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τραπέζης της Ελλάδος. Έχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή το 2015.
Έχει λάβει πολλαπλές διακρίσεις, ενώ το έργο του έχει διεθνώς αναγνωρισθεί από πλήθος ερευνητών στον τομέα του, όπως προκύπτει από τα βιβλιομετρικά του στοιχεία από το Google Scholar με σύνολο δημοσιεύσεων 108, αναφορές από τρίτους 1.595 και i10-index 46.
22 Δεκεμβρίου 2022