Προγράμματα σπουδών και ποιοτική λειτουργία της Ανώτερης Εκπαίδευσης κατά το Χειμερινό εξάμηνο 2021 (Αρ. 2)
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης ημερομηνίας 27 Ιουλίου 2021, ο Φορέας Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης επιβεβαιώνει ότι τα ιδρύματα ανώτερης εκπαίδευσης δύνανται για το Χειμερινό εξάμηνο 2021 να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν, όπου αυτό είναι εφικτό, εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας για τα συμβατικά προγράμματα, καθώς επίσης και συνδυασμό των μεθόδων αυτών.
Διευκρινίζεται, επίσης, ότι η παροχή αποκλειστικά εξ αποστάσεως ασύγχρονης διδασκαλίας δεν εγγυάται ποιοτική διδασκαλία ούτε μπορεί να είναι επιλογή λειτουργίας η οποία διασφαλίζει την ποιότητα των απονεμόμενων τίτλων σπουδών. Ενδείκνυται να γίνεται συνδυασμός σύγχρονης και ασύγχρονης διδασκαλίας, σύμφωνα με το περιεχόμενο του κάθε μαθήματος και τις δυσκολίες που οι φοιτητές και φοιτήτριες προβλέπεται να αντιμετωπίσουν. Όσον αφορά στο ασύγχρονο μέρος, αυτό θα πρέπει να είναι περιορισμένο σε ποσοστό και να αξιοποιεί διαδραστικές δραστηριότητες και έλεγχο από τους/τις εκπαιδευτικούς.
Η μεικτή μάθηση (blended learning) θεμελιώνεται στον συνδυασμό διά ζώσης και διαδικτυακής διδασκαλίας μαθημάτων του προγράμματος. Μεικτή μάθηση προσφέρεται και για τη διδασκαλία/μάθηση ενοτήτων των διαφόρων μαθημάτων (flipped classroom), όταν για παράδειγμα κάθε θεωρητικό μάθημα ημέρας προσφέρεται διαδικτυακά και ασύγχρονα και ο/η εκπαιδευτικός στο επόμενο διά ζώσης μάθημα επιλύει απορίες και εξετάζει με τους/τις φοιτητές/ριες ερωτήσεις επί της θεωρίας καθώς και εφαρμογές σε δραστηριότητες/επίλυση προβλημάτων.
Ιδιαίτερα πρέπει να προσεχθεί και να διαφυλαχθεί η ποιότητα της φοίτησης τόσο για τους ξένους φοιτητές/ριες όσο και για όσους/ες δεν μπορούν, λόγω των μέτρων, να έχουν φυσική παρουσία. Η προσφορά των συμβατικών μαθημάτων, με φυσική παρουσία μιας ομάδας φοιτητών/ριών και ταυτόχρονα με παρακολούθηση του διά ζώσης μαθήματος διαδικτυακά, την ίδια ώρα που γίνεται το διά ζώσης μάθημα, για όσους/ες δεν είναι δυνατό να παρευρίσκονται, εγγυάται την ποιότητα της διδασκαλίας και μάθησης.
Τονίζεται ότι η απόφαση του Φορέα ΔΙΠΑΕ, για διαδικτυακή προσφορά των συμβατικών προγραμμάτων, ουδόλως διαφοροποιεί το παιδαγωγικό πλαίσιο παροχής των προγραμμάτων σπουδών. Τα Ιδρύματα οφείλουν να μεριμνούν ούτως ώστε όλες οι παράμετροι ποιότητας, όπως οι καθηγητές που έχουν την εξειδίκευση για τη διδασκαλία των μαθημάτων, οι ώρες διδασκαλίας και ο φόρτος εργασίας που δικαιολογεί τα ECTS, η συμμετοχή σε εργαστηριακές ασκήσεις, η επίτευξη των συγκεκριμένων μαθησιακών αποτελεσμάτων, διασφαλίζονται, όπως προβλέπεται σε όλα τα πιστοποιημένα προγράμματα σπουδών.
16 Σεπτεμβρίου 2021